2023. jan 08.

Aurora Disney világa

írta: Aurora Lewis Turner
Aurora Disney világa

Két ünnep között akadt végre időm a pihenésre. Ha máskor nem is, karácsonykor mindig előkerülnek a Disney filmek, tavaly rekord mennyiségű mesét néztem megboldogult gyermekkoromból. Szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy vajon ezek a remekművek mennyiben hatottak írói munkásságomra. Annyira nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy összeszedtem, mely regényem mely Disney klasszikussal mutat hasonlóságot. Bevallom őszintén; jól szórakoztam. 

polish_20230107_132445790.jpg

Nézzük hát!
polish_20230107_090712035.jpg
Bolygókeringő trilógia:
Teljesen érthető, hogy az embernek a Mackótestvér jut legelőször eszébe, ha Disney filmeken és Lloydon gondolkodik. Akárcsak Kenai esetén, Lloydál is megfigyelhető az átváltozás jelensége, csakhogy Lloyd ezt kedvére tudja irányítani, míg Kenai nem. Az idegein pedig mindvégig ott táncol Koda, akárcsak Lloyd esetén Auróra...
Lloyd karakteréről emellett a Szépség és a Szörnyeteg című film is eszünkbe juthat, hiszen Lloyd is nagy terhet (mondhatni átkot, illetve elátkozott életet) cipel a vállán. A bölcsész Auróra pedig tökéletes megfelelője lehet Bellnek, a könyvmoly lánynak, aki nagy kalandra indul azért, hogy megszabadítsa a szörnyet az átoktól.
A Bolygókeringő első részében, a Névtelenekben többször előfordul egy-egy reinkarnációs jelenet, melyekben főként nézőpontok, világok, világnézetek csapnak össze. Nemcsak az indián lány miatt, hanem a többi résznél is önkéntelenül felidéződnek a Pocahontas című film jelenetei. 
polish_20230107_091004637.jpg
A hatalom köve:
Adott egy hercegnő, akit mostohaanyja tart fogságban, hogy hasznot húzzon belőle, és aki egy zűrös előéletű férfi oldalán szökik meg a palotából, hogy világot lásson... Nem, nem az Aranyhajról van szó, vagy mégis? Olivia hercegnő története is erről szól. Emellett nem csoda, ha a gonosz mostoha és hercegnő kapcsolatáról eszünkbe jut a Hamupipőke vagy a Hófehérke című mese is. 
A palotából való szökést követően Olivia hercegnő ámulatba ejtő világban találja magát tele lidércekkel, sárkányokkal, tündérekkel, boszorkányokkal, amire legalább annyira rácsodálkozik, mint Alice Csodaországra.
Az egyik kulcsfontosságú jelenetben Olivia találkozik egy dzsinnel, viszont a kívánságoknak ára van, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretné. Egy önzetlen kívánság sok mindent megváltoztat, akárcsak a klasszikus mese, Aladdin történetében.
polish_20230107_091223916.jpg
Az istenek játéka:
Luna kinézetre teljesen olyan, mint Merida. De nem csak ebben hasonlítanak. Luna is harcos típus, aki elhagyja otthonát, hogy világot lásson. 
Ha már a harcos hercegnők szóba kerültek, akkor Mulan is köthető a könyvhöz, bár őt katonának képezték, Lunát a kalandok tették harcossá. Lee Shang tábornok helyett egy valódi isten, Hunter világosítja fel a világ nagy kérdéseivel kapcsolatban.
És ha már az istenek szóba kerültek, akkor a Hercules című film is felmerül. Hunter ugyanis isten, aki akkor kap előléptetést, ha végrehajtja feladatát Lunával kapcsolatban. Ugyanez igaz Herculesre, aki szintén egyfajta előléptetésre hajt, mely kinyitja előtte Olympus kapuit. 
1673118421411.jpg
Az ikerlángbűbáj:
Amaja egy vérbeli tűzróka, míg ikertestvére, Alexander jégróka. Mi más juthatna róluk eszünkbe, mint a Jégvarázs című film? Bár abban Anna nem bírja a tűz erejét, de vörös hajú, csakúgy mint Amaja, míg testvére olyan fehér hajú, mint Alexander. Elzával mindketten fagyasztanak. 
Jack, aki Amajának csapja a szelet, nem egy szőke herceg, akárcsak Lloyd a Bolygókeringőben. Ő is inkább egy titkokkal teli szörnyeteg, mint az elátkozott herceg a Szépség és a Szörnyeteg című filmben. 
Bár a következő párhuzam inkább a még megjelenés alatt álló 3. résszel kapcsolatos, de arra egyértelműen hatott A kis hableány című film. Már A megtörhetetlen átokban is érezhető, hogy Amaja meg akarja menteni Jack lelkét, szívvel-lélekkel harcol érte. Hátha akkora sikerrel jár, mint Ariel...
polish_20230107_092022747.jpg
+1 
És most jöjjön egy bónusz. Egy olyan regény, ami még nem jelent meg, ingyen olvasható:
Ez a Bűvölet-trilógia. A regény egy pszichopata gyilkosról, egy boszorkányról és egy nyomozóról szól. Bár nem olyan világos a párhuzam, a Notre Dame-i toronyőr jut róla eszembe. Bár Quasimodo külsőleg csúf, a lelke szép, a regény pszichopata gyilkosa pont fordítva működik: külsőleg szép, a lelke romlott. 
A regény nyomozóját az egyik karakter Tarzanként emlegeti a harmadik részben. Bár külsőleg is hasonlóak, az is szembetűnő, hogy mindketten szerető szülők nélkül nőttek fel, és nehezen fejezik ki magukat. Viszont a szeretett nőért bármire hajlandóak. 
A regény főszereplője, Ophelia egy tetovált boszorkány. A második rész végén, amikor két barátnőjével sétál a kórház folyosóján, szóba is kerül a Hocus Pocus című film. Ki tudja? Hátha Ophelianak és barátnőinek is ilyen szoros lesz a kapcsolata...
A Disney filmek és a regényeim közti tréfás hasonlóságok összegzésének a végére értem. Természetesen egyik könyvet sem lehet egy az egyben megfeleltetni a felsorolt filmnek, de azért remélem, jól szórakoztatok. Ha olvastad a regényeim valamelyikét (vagy mindegyikét), és eszedbe jutnak további hasonlóságok, írd meg kommentben! Köszi. :)
Szólj hozzá